Проф. Владимир Чуков: България е застрашена от преминаващи джихадисти

21:32, 10 авг 15 25 265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България е застрашена от преминаващи през територията ни потенциални джихадисти, каза в интервю за София Topnovini.bg арабистът проф. Владимир Чуков. Той подчерта, че държавата трябва да има стратегия и ясно разписани рамки какво трябва да се прави, за да се противопостави на тази засилваща се опасност.

Арабистът успокои, че към момента няма български джихадисти в редовете на „Ислямска държава”, за разлика от Западните Балкани като такива от Босна, Косово, Македония, Сърбия, които са прескочили етапа на национализма и са станали радикални ислямски фундаменталисти.

Относно случая с издирваните от полицията и ДАНС вчера двама чужденци, които се предполага, че са свързани с „Ислямска държава”, но се установи, че всъщност са с фалшиви документи, проф. Чуков отбеляза, че координацията на държавните структури не е била добра и е липсвала синхронизация. Това е довело до изтичане на информация и дава предпоставка за създаването на психоза сред обществото, което е по-скоро цел на терористите, а не на държава, която се бори срещу радикализма.

"Българските власти имат набелязани мерки по отношение на противодействието на радикализма, но има и неща, които трябва да се преформулират и добавят", каза още в интервюто проф. Чуков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама