Конституционният съд образува дело по казуса "Шивиков"

18:35, 10 авг 15 25 383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Конституционният съд образува дело по искането на президента Росен Плевнелиев за обявяване на два текста от два закона за противоконституционни във връзка с казуса с бригаден ген. Димитър Шивиков, съобщава „Правен свят“. За докладчик е определена съдия Кети Маркова.

В петък държавният глава поиска от съда да се произнесе дали два текста от Закона за защита на класифицираната информация и Закона за отбраната и въоръжените сили не противоречат на Конституцията. Именно заради тези две разпоредби военни на висши длъжности, които се разследват за евентуални престъпления, нямат достъп до класифицирана информация и съответно не могат да си вършат работата.

Питането е свързано с бригаден ген. Димитър Шивиков. Прокуратурата го привлече като обвиняем за злоупотреба със служебно положение, защото войници ремонтирали апартамента му. По-късно стана ясно, че един от военните е кум на Шивиков, а другите му били приятели. Ремонтът се извършвал в неработно време. След като бе обвинен, достъпът до класифицирана информация на генерала бе отнет, а той подаде рапорт за напускане на армията.

Според президента текстовете противоречат на чл. 31, ал. 4 от Конституцията. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама