Човекът, заради когото Цветан Цветанов е на съд, получи 3 г. условно

17:33, 10 авг 15 / Политика 25 757 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившият шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров получи три години условно за изнасяне на класифицирана информация. Това реши Варненският апелативен съд. На първа инстанция Тодоров бе осъден на една година условно от окръжния съд във Велико Търново.

Две от делата, които се водят срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов са пряко свързани именно с Тодоров. Цветанов получи на две инстанции 4 години затвор ефективно по делото за престъпление срещу правосъдието, след като бе признат за виновен, че неправомерно е отказал на шест пъти издаване на съдебни разрешения за използване на специални разузнавателни средства спрямо Орлин Тодоров.

Преди броени седмици ВКС отмени тази присъда и върна делото на втора инстанция. Причина за това беше предубеденост на съдебния състав.

Другото дело срещу Цветанов, което има връзка с Орлин Тодоров, е за присвоени 50 000 лева от бившия министър в полза на антимафиота. Според обвинението председателят на парламентарната група на ГЕРБ е разпоредил да бъде плащана заплата на Тодоров за периода, в който той е бил отстранен от длъжност и се е намирал под стража в ареста в Ловеч. На две инстанции Цветанов е оправдан по това дело.

Сегашната присъда на Орлин Тодоров е за това, че на четири пъти е изнасял класифицирана информация, събирана по досъдебни производства. Обвинението твърди, че той системно е информирал бизнесмена Петър Христов, който му е близък приятел, за хода на знакови разследвания, като "Килърите", "Фалшификаторите" и делото за смъртта на бебето в горнооряховската болница.

Тодоров трябва да заплати и глоба от 2000 лева, както и съдебните разноски, които са 2032,65 лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама