Граждани заплашвали „Екоравновесие“, щели да си изхвърлят кучетата в София

14:02, 10 авг 15 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Масово граждани от съседни на столицата общини звънели да заплашват „Екоравновесие“, че ако не приберат кучатата им щели да ги изхвърлят в София. За това се оплака шефът на общинското дружество Петър Киров. Днес той даде пресконференция, на която представи месечния отчет на дружеството, предаде репортер на София Topnovini.bg.

“Страшно е, че хората продължават да изхвърлят кучета в кашони по столичните улици. Последния случай е на един господин, който се обади от Нови Хан, каза, че кучето му е родило 7 кученца и ако не ги вземем до Нови Хан, което е извън Столична община, щял да дойде и да ги изхвърли в София.Нашите автомобили нямат право да напускат Столична община и даже да имаме доброто желание, нямаме право да го направим. И той ще дойде и ще ги изхвърли на улицата и те автоматично ще станат безстопанствени и улични“, посочи Киров.

Той даде още няколко примера за подобни ситуации от последния месец.

„Скоро някой беше изхвърлил на "Цариградско шосе" до "Макдоналдс" четири кучета. Там се включиха природозащитници и помогнаха. За съжаление две от кучетата ги сгазиха автомобили. Много е неприятен фактът, че продължават да се изхвърлят кучета в кашони по улиците на София“, допълни той.

Преди дни в „Екоравновесие“ звънял и мъж от вилна зона „Калотина“ и обяснил, че имал две женски кучета, които са родили. Човекът заявил, че ако не дойдат и не ги приберат ще ги изхвърли в квартала „Надежда“, където по принцип живеел.

По думите на Киров проблемът бил огромен, но дружеството няма как да се справи без съдействието на хората. Той апелира гражданите да бъдат по-бдителни и да подават сигнали ако забележат нередности. Киров допълни, че „Екоравновесие“ няма механизни, с които да предотврати изхвърлянето на домашни любимци от други община на територията на столичната. Според него единственият начин това да се предотврати е като се направят приюти във всяка община.

През юли "Екоравновесие" изхарчило 176 391 лева, от които 123 142 лева отишли за режийни разходи, включително и за храна на кучетата в приютите, останалата част от сумата е дадена за заплати и осигуровки.

Заловени са 302 кучета, от които 125 са били върнати там, където са заловени, 235 са били кастрирани и 51 са били осиновени. В момента в приюта в "Сеславци" има 195 животни, а в "Горни Богров" - 1255. През юли са били кастрирани 32 домашни кучета, включително и в ромските квартали "Христо Ботев" и "Факултета", където продължава съвместната работа с пастори, които подавали сигнали.

До края на годината продължава и кампанията за безплатно кастриране на дворни кучета, като всеки желаещ може да се включи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама