Увеличават цената на водата в Шумен до края на годината

13:05, 10 авг 15 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Цената на водата ще се увеличи след въвеждането в експлоатация на пречиствателната станция на Шумен. Това каза управителят на ВиК-Шумен инж. Светлозар Дамянов.

„Към края на годината след като се въведат в експлоатация всички обекти по водните цикли на Шумен, Преслав и Нови пазар, селата Ружица, Венец, Живково, ще бъдат активи на стойност над 120-130 млн. лв., които ще ни бъдат предадени. Това неминуемо ще доведе до повишение на цената на водата. Това са разходи за амортизация”, заяви Дамянов, той допълни, че вероятно основното увеличение ще е в канализация и пречистване, а по-малко във водопроводната мрежа, но не конкретизира с точни цифри.

Очаква се пречиствателните станции на Велики Преслав и Нови пазар скоро да бъдат прехвърлени на ВиК-Шумен. Там също в сила ще влязат нови цени на водата.

„Там няма увеличение на цената, а се прилага цената, одобрена от Комисията по енергийно и водно регулиране за предоставяне на нова услуга – пречистване. Досега те имаха услугата канализация, сега имат и услугата пречистване. Досега такава услуга нямаше и затова не се инкасираше”, обясни инж. Светлозар Дамянов.

Управителят на дружеството каза още, че села на воден режим в област Шумен няма, но навсякъде, където има възможност, екипи на ВиК са включили допълнително помпи, за да може да се покрие консумацията на вода.

„Щом издържахме този период – края на юли, началото на август, който е най-тежкият, втората половина на месеца консумацията на вода започва да спада”, каза управителят на дружеството и добави, че основно недостигът на вода по селата се получава заради поливане по дворовете.

Дамянов обясни, че най-проблемни са били населените места в Смядовска община- Александрово, Веселиново, Бял бряг, Мингишево, също така и Тодор Икономово, Хитрино, Каменяк.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама