Обвиниха машиниста за катастрофата при Калояновец

13:03, 10 авг 15 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обвиниха машиниста за катастрофата при Калояновец

Окръжна прокуратура Стара Загора внесе в съда обвинителен акт срещу Христо Тиляшев, на 44 г. от Асеновград, съобщиха от Апелативна прокуратура Пловдив. Обвинението срещу машиниста на бързия влак София-Варна, е за нарушаване на правилата за движение при управление на подвижен железопътен състав и причиняване по непредпазливост на смърт или телесна повреда на едно или повече лица - престъпление по чл. 343 от Наказателния кодекс.

На 12 юли 2014 г. в района западно от жп гара Калояновец край Стара Загора, при управление на бърз влак № 8601  София - Варна, състоящ се от локомотив и пет вагона, като локомотивен машинист Тиляшев е нарушил правилата за движение. Според обвинителния акт той е нарушил  и правила от Инструкция за работата на машинисти,  локомотивни и помощник-машинисти в "БДЖ-Пътнически превози". Така при наредено транзитно преминаване по четвърти коловоз на гара Калояновец, от железен път 1 на железен път 2,  не спазил указанията на предупредителния и входния светофор , управлявайки влака със скорост от 106 км/час при разрешена до 40 км/час.  В резултат на това причинил по непредпазливост смъртта на втория машинист - Венко Т., на 39 г.,  и средни телесни повреди на четири лица - Николина Н., Мария Ц., Джурдан А. и Васил И., които се изразяват  в трайно затруднение на движението на крайници и тялото.

От деянието на Теляшев е настъпила смърт на едно лице и телесни повреди на повече от едно лице и случаят е особено тежък.

По делото са разпитани 50  свидетели, изготвени са заключенията на множество експертизи - съдебно-медицински, химически, технически и др.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама