Започва фестивалът за класическа камерна музика „Arbanassi Summer Music”

12:39, 10 авг 15 / Култура 25 253 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тази вечер /10 август/ стартира шестото издание на фестивала за класическа камера музика „Arbanassi Summer Music”, съобщават организаторите. В своеобразна концертна зала ще се превърне средновековният храм „Св. Архангели Михаил и Гавраил”. Акустиката в църквата и автентичните стенописи правят обстановката уникална и неповторима.

Настоящото издание на фестивала поставя акцент върху творчеството на чешките композитори Леос Яначек и Бохуслав Мартину. Между стените на храма ще звучат произведенията на младия български композитор Добринка Табакова, която живее в Лондон.

Първата концертна вечер включва творбите: „Ricercar a 6” /from “The musical offering”/ на Йохан Себастиан Бах; “On an overgrown path” (selection for wind quintet) и „Mladi for wind sextet” на Леош Яначек; “Three sketches for wind quintet” на Добринка Табакова.

На сцена ще излезе международна формация от музиканти, които са водещи солисти на Кралската фламандска филхармония и други оркестри, известни в целия свят. В Арбанаси ще гостуват и концертират ВинетаСарейка (виола), ДимитриМестдаг (обой), Юлита Фъсева (контрабас), Александър Колард (хорна), Мария Павлович (кларинет), Диего Либерати (виолончело), Барбара Гийпнер (виола), Лив Гусенс (флейта), Питер Нойтен (фагот), Шърли Лечие (виола) и Бено Вирател (бас кларинет).

Концертът започва в 19:30ч. Билетите са на цена от 10 и 15 лева и се предлагат в Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев №5” във Велико Търново.

Фестивалът „Arbanassi Summer Music” е популярен не само в страната, но и в чужбина. Той е един от трите, благодарение на които Велико Търново спечели престижния статут на фестивален град на най-авторитетната платформа „Европа на фестивалите, фестивали за Европа”. Културният форум се организира от Регионалния исторически музей, с подкрепата на Община Велико Търново и Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама