Калфин: Жените в България получават по-ниски заплати, а работят повече от мъжете

12:00, 10 авг 15 25 365 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Жените в България получават средно за страната 13.4% по-ниски заплати и 40% по-ниски пенсии, а в същото време работят седем пъти повече от мъжете в грижа за дома, три пъти повече по отношение на грижа за деца, каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в интервю за БТА.

Калфин поясни, че през есента министерството на труда ще внесе закон за равните възможности, който цели да увеличи натиска върху администрацията и частния сектор да не дискриминират работниците по полов признак. "Ще бъде даден шанс на младите майки, на родителите да се развиват в кариерата си и да получават полагащото им се възнаграждение", заявява Калфин.

В интервюто вицепремиерът посочва, че България не може да развива икономика и конкурентоспособност, основана на ниско заплащане, а да се развива чрез инвестиции в производство, енергоспестяващи технологии и други. Според данните на Социалното министерство в момента 11% от заетите работят за минимална работна заплата (380 лв от 1 юли т.г.). 

Калфин каза също, че министерството подготвя изцяло нови проекти за Закона за хората с увреждания и Закона за социално подпомагане и промяна в реда за отпускане на инвалидни пенсии, за да се „затворят кранчетата, през които изтича ресурс за инвалидните пенсии“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама