Все повече „кашкавал туристи“ се губят в планините

11:23, 10 авг 15 25 655 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В последните месеци все по-често ставаме свидетели на случаи със загубени хора в планините. От Планинската спасителна служба отчитат ръст на обърканите туристи и акциите за спасяването им.

„Незнанието и подценяването на планината са основните причини все по-често да получаваме сигнали за хора, които са се изгубили в планините“, коментират за София Topnovini.bg от планинската службата.

По думите им няма нищо лошо в това да бъдат изграждани лифтове, за да може повече хора да се докоснат до природата. Проблемът обаче не е достъпността на всякакви хора до планината, а това, че голяма част от тях нямат планинарска култура.

„Сезонът е прекрасен, идеални са условията за туризъм. Трябва обаче да се има предвид, че в следобедните часове времето се влошава. Това обаче е ясно на планинарите. На хората, които са тръгнали да покоряват върхове по сандали, няма как да го знаят“, обясняват още от спасителната служба.

Ето и някои препоръки, които са важни, ако сте решили да правите преходи или разходки на непознати за вас места в планината.

Организирайте добре прехода

Набавете си туристическа карта, пътеводител; проучете маршрута, направете консултация; съставете план на движение, съобразете продължителността на преходите в светлото време на денонощието; съобразете се със сложната зимна обстановка.

Подберете участниците в групата

Обикновено това могат да бъдат ваши близки, роднини, приятели, колеги, обаче с едно условие - да са с почти еднаква физическа и техническа подготовка и да притежават добра екипировка. Не формирайте големи групи. Много често съставът на такива групи е разнороден, групата става трудно подвижна, възникват и допълнителни промени. От значение е и психологическата съвместимост. При наличието на деца и по-слабо подготвени участници техните възможности определят и поведението на цялата група. Обявете ръководителя, водача на групата. Дори и в една по-тясна приятелска или семейна компания следва да има водач, лидер, който да проведе посочените мероприятия.

Информирайте се за особеностите на маршрута и времето

Намерете сведения за опасните зони и пътищата за аварийно напускане; създайте и спазвайте тактиката на движение в зависимост от терена, метеорологичните условия и вашите възможности; тръгвайте рано, за да завършите дневния преход по светло.

Направете прецизен подбор на екипировката и съоръженията

Не пропускайте да вземете с вас санитарна торбичка с най-необходимите лекарствени препарати и превързочни материали. добре подбрани кремове за лице с висок фактор на защита от слънчевото греене специалните високопланински очила, които ще защитят очите ви от ултравиолетовото лъчение карта и компас фенерче с резервни крушки и батерии резервни топли дрехи и обувки, предпазно фолио (найлон) в случай на принудителен бивак. калорични подсилващи храни (бонбони, шоколад и др.) 

Не се движете сами в планината

Следете съобщенията за нейното развитие и изменение. Имайте пред вид, че времето в планината търпи резки и неочаквани промени. Следете информациите на ПСС за състоянието на терена в ски-центровете, пистите. Информирайте се за работата на лифтовите съоръжения и лавинната опасност. 

Внимавайте да не се изгубите

При мъгла, силен вятър и снеговалеж, особено в откритите части на планината има реална опасност от изгубване. Затова запомнете: движението при подобни условия да става по маркировката, като се използват азимутни скици, компас и карта за допълнително ориентиране; движението да става бавно, без разкъсване на групата. Следете за броя на хората, не допускайте изоставане; при много тежки условия мислете за аварийно напускане на маршрута. В случай, че не сте сигурни къде се движите, слезте по безопасен път в горската част на планината и организирайте принудителен бивак; не допускайте паника и разногласия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама