Изпълненията на плевенските участници вдигнаха на крака публиката в Копривщица

07:40, 10 авг 15 / Култура 25 215 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„На няколко пъти по време на изпълненията на съставите от област Плевен публиката и журито ставаха на крака и ги аплодираха. Най-малката участничка Руби Роус, едва на 5 годинки от Читалище „Н.Й.Вапцаров – 1908” в гр. Червен бряг, успя да просълзи присъстващите, които я аплодираха няколко минути“. Това разказа след завръщането си от събора Милена Първанов, член на комисията, което имаше за задача на регионално ниво да подбере кои групи и индивидуални изпълнители да представят Плевенска област на Националния събор на българското народно творчество в Копривщица.

Плевенчани са получили и заслужени награди - за постижения, за цялостно представяне, множество плакети и грамоти.

Ще припомним, че на 7, 8 и 9 август 2015 г. в месността „Войводенец” в Копривщица се проведе ХІ Национален събор на българското народното творчество. Всички 28 области от страната са изпратили за участие свои представители след провелите се по места Регионални прегледи. 7 плевенски общини - Червен Бряг, Плевен, Пордим, Никопол, Белене, Гулянци, и Долна Митрополия също участваха с 19 бр. групови и 10 бр. индивидуални изпълнители, като това бяха общо 324 души. Те представиха народни песни и автентични обичаи от плевенския регион. 7-ма Сцена беше определена за плевенчани.

„Дните от 7 до 9-ти август се превърнаха в истински празник на българщината, и се показа пред всички, че народното ни творчество е нещо уникално. Чрез него сме се съхранили като народ и сме оцелели през векове на тежки изпитания.

Бъдещето ни зависи от настоящето. Настоящето пък трябва да се крепи на мъдростта от миналото ни. Съхраняването на идентичността ни, и запазването ни като нация зависи от това как се отнасяме към традициите и обичаите си. Докато има такива събори и форуми като Копривщенския ще живее и българският дух“, казва Милен Първанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама