Строежът на обръщача в кв. “Боян Българанов” в Шумен забуксува

07:27, 10 авг 15 25 783 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Строежът на новият обръщач за автобусите от градския транспорт в шуменския квартал “Боян Българанов” все още не е започнал, въпреки че преди повече от месец мина търга за терена.

Според управителя на фирма “Шумен- Пътнически автотранспорт” Иван Банков, причината е, че общината не е готова с проектите, непредвидена пречка се оказал фактът, че под трасето минават захранващи кабели на “Енерго- Про”.

“От страна на общината няма спънки, Иван Банков е внесъл парите за парцела, но не е подписал договора. Така на практика излиза, че теренът на ул.“Самара” 5 все още е собственост на общината”, каза зам.- кметът по стопанските дейности Митко Киров.

Според него претенциите на купувача, общината да поеме разходите по преместването на ел. кабелите са неоснователни. Сумата е около 10 хил. лв. и няма как кметството да я плаща.

“Топката е в Банков, общината в момента нищо не може да предприеме”, допълни Киров. Според него, фирма “Шумен - Пътнически автотранспорт” има два варианта - или да плати непредвидените харчове за преместването на кабелите, или пък да учреди сервитут – право на достъп на “Енерго- Про” до бъдещия обръщач, за да се осигури достъп на електропреносното дружество до обекта при евентуални аварии.

Чак след това може да започне изграждането на площадката за автобусите. Транспортната фирма възнамерява да вложи около 200 хил. лв. Дейностите включват подравняване и насипване на чакъл, осигуряване на течаща вода, канализация и изграждане на павилиони за почивка на шофьори и кондуктори.

Topnovini.bg припомня, че Община Шумен продаде парцела от близо 1974 кв. м. в междублоковото пространство на ул.“Самара“ 5 на фирма “Шумен Пътнически автотранспорт” на търг в края на юни за 138 300 лв. и тогава бе обявено, че строителството ще започне до седмица.

Сделката стана факт, след решение на Общинския съвет и въпреки протестите на живеещите на тази улица, които не бяха съгласни обръщачът да се построи в междублоковото пространство.

Необходимостта от нов обръщач в кв. “Боян Българанов” се породи, след като теренът на стария бе продаден от Община Шумен за строителството на хипермаркет “Лидъл” в квартала. От няколко месеца автобусите от градския транспорт минават през временен обръщач, който е от другата страна на блоковете на същата улица в квартала.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама