САЩ поставя бойни самолети в турската база "Инджирлик"

21:56, 09 авг 15 / Свят 25 263 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съединените американски щати (САЩ) позиционираха първите си шест бойни самолета F-16 на в неделя следобед в турската военновъздушна база „Инджирлик”, съобщи „Асошиейтед прес”.

Самолетите идват от база в южната турска провинция Адана от италианската база в Авиано и заедно с 300 души наземен персонал те ще се включат в борбата с терористичната групировката „Ислямска държава”, която контролира части от Сирия и Ирак.

Очаква се следващата седмица да бъдат разположени още самолети в „Инджирлик” и  броят на изтребител-бомбардировачите да достигне около 30.

В Северна Сирия се нанасят удари от същата база от сряда , но това с безпилотни самолети, каквито американските военни сили имат в „Инджирлик” от ноември 2011 г.

Малко след първия удар турският външнен министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че още американски дрони и бойни самолети са започнали да пристигат в базата на около 150 км от сирийската граница. Споразумение с Анкара позволява на САЩ да използват техниката от тази база за удари по „Ислямска държава”.

Турция не допускаше включване в коалицията от около 60 държави, които нанасят удари по ислямистите в продължение на месеци. Но сега тя дава възможност по-бързо да се събира разузнавателна информация и да се реагира веднага, ако има важни цели. Доскоро самолетите на коалицията излитаха от бази в Ирак, Йордания или страните от Персийския залив, което затрудняваше военните сили.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама