Паметникът на Алеко през два конкурса и накрая без Бай Ганьо

19:28, 09 авг 15 / Култура 25 701 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общественият конкурс на Столична община за паметник на писателя Алеко Константинов, който ще е разположен на пешеходната зона на бул. „Витоша“, породи много въпросителни, докато стигне крайния си вариант.

Проектът „Круша“ на скулптура Георги Чапкънов и архитекта Станислав Константинов спечели конкурса миналото лято, но след възникнали съмнения, че резултатът е предопределен, конкурсът бе анулиран, след като не получи одобрението на Министерството на културата.

Проектът на Чапкънов изобразяваше Бай Ганьо, който подава круша на Алеко Константинов. Той претърпя корекции, като след промените крушите станаха две и то в чиния на масата пред двамата, които седят на столове около нея. Условието беше и авторът, и героят му да бъдат изобразени.

Тази година имаше ново състезание между четири проекта, при което спечели този на скулптура Борис Борисов и архитекта Пламен Цанев. Сега обаче в крайния вариант емблематичният образ на Бай Ганьо липсва, а Щастливецът е сам, в цял ръст и подпрян на улична лампа с табели с посоките на градовете по света, а до него има куфар.

Но и това не е крайният паметник, защото също ще претърпи корекции. Въпреки че той е съобразен с размера и мащаба на пространството, където ще бъде поставена фигурата, според журито елементите на куфар и на табели с имената на дестинации преувеличават композицията, а книгата в ръката на писателя поражда двусмислица.

Участници в новия конкурс бяха отново двата екипа, които се състезаваха в първия конкурс – на Георги Чапкънов и на Неделчо Костадинов, както и екипът на скулптура Гълъбин Христов.

В проекта на Неделчо Костадинов Щастливеца е седнал на кафе, този на Георги Чапкънов представя Алеко Константинов да седи край масичка, с цигара в ръка и загледан в пространството, а в скулптурата на Гълъбин Христо писателят е прав и с ръка в джоба.

В конкурса второ място спечели фигурата на Щастливеца, представена от Христов, а трето – на скулптура Костадинов.

Паметникът ще бъде поставен на известния столичен булевард в близост до входа на метростанция „НДК” в началото на следващата година. Той ще бъде от бронз и ще струва на общината близо 55 хил. лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама