Започва делото за убийството на инспектора от Митница "Пловдив" Георги Дребчев

18:21, 09 авг 15 25 514 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пловдивският окръжен съд ще проведе първо заседание по случая с убийството на Георги Дребчев – старши митнически инспектор от Митница "Пловдив", извършено на 13 юни 1999 година. За делото на 13 август, четвъртък, са призовани 70 свидетели и 10 вещи лица.

Припомняме, че Окръжната прокуратура в Пловдив внесе обвинителен акт срещу подсъдимите Божидар Атанасов и Иван Карабелов на 1 юни тази година.

Георги Дребчев е застрелян от Божидар Атанасов пред дома си в район "Тракия". Атанасов е подбуден и подпомогнат от  Иван Карабелов и починалия Евгени Маринчешки, разказват магистратите.

Престъплението е извършено с пряк умисъл - смъртта на пострадалия е била целена и постигната чрез стрелба от разстояние, близко до упор. Поръчител на престъплението пък е починалият Евгени Маринчешки, който към онзи момент се занимавал с трафик на наркотици.

В хода на разследването е установено, че Георги Дребчев е участвал, заедно с Маринчешкии и Карабелов, в канал за трафик на наркотични вещества през България.

Убийството е извършено предумишлено. Обвиняемите Атанасов и Карабелов са планирали извършването на престъплението и са се подготвили за него. Събирали са данни за пострадалия, за неговите навици, за местата, които посещава, и са го проследявали. Разследването е установило, че Атанасов е използвал огнестрелно оръжие - пистолет, в който е поставил  предварително  обработен боеприпас, който да предизвика  множество травматични увреждания по тялото и органите на пострадалия, несъвместими с живота. С помощта на зъболекарско борче е била разпробита ризницата и били заличени фабричните маркировки  на боеприпаса.

Престъплението е извършено и с користна цел – починалият Маринчешки е обещал, а по-късно и дал парично възнаграждение на обвиняемите Атанасов и Карабелов за умъртвяването на Георги Дребчев. Част от парите Атанасов вложил в закупуването на недвижим имот.

В хода на разследването са разпитани 70 свидетели, сред които и такива с тайна самоличност, общо 10 вещи лица са изготвили 2 съдебно-медицински експертизи, 3 балистични експертизи и комплексна съдебно-психиатрична съдебно-неврологична и съдебно-психологична експертиза.

Предвиденото от Закона наказание за престъплението, в което двамата са обвинени, е лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама