Златна монета и оловен печат са открити в Перперикон (снимки)

15:45, 09 авг 15 / Култура 25 538 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Златна монета и оловен печат са открити по време на проучването на античния град Перперикон тази седмица, каза на пресконференция археологът проф. Николай Овчаров, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Монетата е на византийския император Василий II Българоубиец, който е иозбразен заедно с брат си Констнтин VIII. От другата страна на монетата е образът на Христос.

"Това е типична монета - тетартерон с леко извадено количество злато от нея", сподели проф. Овчаров, като допълни, че монетите от този вид са изключително редки, като от около 100 златни монети се откриват два или три екземпляра.

"Тази златна монета поставя въпроса за важен период в Перперикон, за който има много малко данни, а именно X-XII век", отбеляза още археологът. Тя не е била в парично обрaщение, а е използвана за инвестиция, с която са се обезпечавали сделки.

Другият открит предмет е оловен печат, който е използван за "визитна картичка" през Средновековието. Той обясни, че с оловните печати се скрепват писмата, които благородниците изпращат през този период, за да се установи истинността на документа. В тях от едната страна е образа на светеца покровител, а от другата името на човека, длъжността, която заема и т.н. В случая става дума за патриция Георги Кивириот - това е третият негов печат, който е намерен и е от втората половина на XI век.

С него стават около 20 печатите, които са открити в Перперикон през годините на разкопките и още около 100 оловни печата, намерени в подножието на града. Тези печати показват връзките с останалата част на империята от X-XII век, което означава, че Перперикон е водел много активен живот през този период, отбеляза археологът.

Златната монета е 17-та, която излиза при разкопките на Перперикон, а самите археологически проучвания покриват по-голямата част от периодите на разцвета на развитие на скалния град. Над 1000 са откритие находки от тази година, като сред тях има много керамични съдове от различни епохи, монетите са няколкостотин и сред тях изпъква тази златна монета, каза още проф. Овчаров.

Това е третият месец от проучването на града през 2015 г., като тази година археологическата работа се осъществява с 220 хил. лева, от които около 40 хил. лева са за консервация и реставрация на града.

"Добрата запазеност на сградите на Перперикон до 3 - 4 метра височина дава възможност да видим този невероятен скален град", отбеляза той.

Пълното проучване на акропола на Перперикон ще приключи на 12 септември. То ще завърши с централния площад на акропола. Той е около 30 на 30 метра и е обграден отвсякъде с монументални каменни сгради - колонади и храмът, който вероятно е посветен на бог Аполон. В този храм е открита бронзова статуетка на самия бог Аполон.

Частични проучвания на южното предградие на града се правят за първи път. Археолозите са попаднали на сграда, която е запазена до 6 метра височина, която е изсечена в скалите и вероятно долната част е била цистерна за вода.

"Това, което виждаме е вликолепният град от Късноримската епоха от III-IV век, в който през Средновековието от XI до XIV век се вместват средновековните сгради. Искаме да се експонират и средновековните, и античните сгради", каза археологът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама