Софиянци окупират паметника на Съветската армия с танго и салса

14:53, 09 авг 15 / Култура 25 809 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Под прикритието на звездите, въоръжени с добро настроени, всяка неделна вечер през лятото гражданите на столицата имат възможността да станат част от музикалната фиеста, окупирала центъра на София. За трета поредна година салсата и тангото събират десетки почитатели около паметника на Съветската армия.

Организатори на танците в парка са Васил Адамов, антиквар на 48 години и Людмил Георгиев, асансьорен техник на 46 години. Адамов е почитател на тангото, а Георгиев на салсата. Всеки от тях се занимава повече от 10 години с въпросния танц, като и двамата са се запалили по музиката случайно.

След като се е развел, Людмил и негови приятели отишли в зала за танци и оттогава вече 13 години танцува. Васил се е влюбил в тангото, след като гледал заедно със съпругата си филма „Танго бар“. „Тангото изисква по-голяма концентрация и повече учене. В този танц кавалерът води дамата във всяка една стъпка“, обяснява антикварят. Той също така е един от създателите на Асоциацията на танготанцьоорите в България. Васил казва, че организира събитието в парка за себе си и приятелите си, които вместо да се затварят в някое заведение в горещите вечери, искат да танцуват на свеж въздух под звездите.

Людмил пък признава, че салсата е „неговата дрога“. Толкова обича танца, че чак се чувства зависим от него.

Участниците казват, че превес над предразсъдъците и вечните спорове „за“ и „против“ монумента взимат уединението, спокойствието и музиката в приятна компания. Според тях паметникът ги обединява, а не ги разделя, като изтъкват и факта, че тук влизането е свободно – не се плаща за вход. Единствено изискване е посетителите да носят със себе си доброто си настроение и по възможност някаква студена напитка.

„Тангото е готино, защото танцуваш с различни хора“, разказва пред медията ни анонимна млада дама. „Моя мъж казва, че това е все едно да кръшкаш, ама супер невинно. Реално кръшкаш – прегръщаш други дами и кавалери, но е чисто платонично“, обясни на шега тя.

По думите ѝ, когато някой каже „много съм дървен, не мога да танцувам“, любителите на танците тук му казвали „ти си идеален за танго“.

Младата дама даде и важен съвет на мъжете, които искат да си намерят приятелка, като разказа интересна история. Тя е посетила столицата на Аржентина Буенос Айрес преди години заедно със своя приятелка. На една Милонга двете жени стигнали до заключението, че всички грозни мъже, които „в гимназията са били най-задръстените“, са се научили да танцуват танго. „Сега готините мацки са при тях, защото могат да танцуват. Не е необходимо да си красив, за да си популярен и да имаш успех сред жените“, убедена е тя.

Профилът на редовните посетители на танците в парка е трудно да бъде определен с няколко думи. Идват хора от всякаква възраст и с най-различни професии. От влюбени гимназисти до възрастни двойки. Тук се срещат както музиканти и професионални танцьори, така и учители, ИТ-специалисти, техници, сервитьори, бармани и рецепционисти. Всеки от тях намира различна причина за да бъде тук.

Тази неделя танците продължават, но само с танго. Началният час е 21.00, а мястото отново е зад паметника на Съветската армия. Почитателите на салсата ще се наложи да почакат две седмици, тъй като организаторите са предвидили следващата забава да бъде на 23-ти август.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама