МОСВ: В България радиационният фон е в нормите

11:38, 09 авг 15 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българското Министерство на околната среда и водите съобщи, че новият пожар край АЕЦ „Чернобил“ не е изменил радиационния фон в България. 

“Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) съобщава, че към настоящия момент Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама-фон не е регистрирала изменения на радиационния гама-фон на територията на България, характерни за него в пунктовете за измерване”, посочва МОСВ в публикация на сайта си. 

Конкретни стойности за радиационния гама-фон се публикуват всеки ден в 11 ч. на страницата на ИАОС, чрез Ежедневен бюлетин за радиационната обстановка.

Министерството и информация, че на страницата на ИАОС На страницата на ИАОС, има и линк към Европейска платформа за обмен на радиологични данни (EURDEP), където могат да се наблюдават автоматично актуализиращите се осреднени данни за последните 24 часа от всички автоматични системи, включително и от Националната автоматизирана система за непрекъсната контрол на радиационния гама-фон.

Министерството обръща внимание, че данните в EURDEP са в UTC време, което е отместено с 3 часа назад. 

Припомняме, че в края на юни в района на Чернобил отново имаше голям горски пожар, който предизвика паника сред българите в социалните мрежи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама