Започва фестивалът Arbanassi Summer Music

09:32, 09 авг 15 / Култура 25 268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Три концертни вечери предлага шестото издание на Фестивала за класическа камерна музика Arbanassi Summer Music, съобщават организаторите. Музикалното събитие ще се проведе от 10-ти до 14-ти август 2015-та  година  в уникалната с акустиката и стенописите си църква „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ в Арбанаси.

Фестивалът е по инициатива на Регионалния исторически музей във Велико Търново и се реализира с подкрепата на община Велико Търново и Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов“. Програмата тази година е фокусирана върху спиращата дъха музика на чешките композитори Леос Яначек и Бохуслав Мартину. Ще бъде преставено и  впечатляващото творчество на младата композиторка Добринка Табакова.  

В концертните вечери ще е световната премиера на композициите Pirin for double bass solo и  On colours for strings and winds и ще бъдат изпълнени произведения от номинирания през 2013 г. за наградата  „Грами“  албум  „Струнни пътеки“ на младата българка. Самата Добринка Табакова, която живее и твори в Лондон,  ще присъства на фестивала и ще се включи в срещите с публиката на международната формация музиканти от Arbanassi Summer Music.

Изпълненията ще бъдат поднесени от международна формация музиканти, водещи солисти на Кралската фламандска филхармония  и други световни оркестри -  Винета Сарейка (виола),  Димитри Местдаг (обой), Юлита Фъсева (контрабас), Александър Колард (хорна), Мария Павлович (кларинет), Диего Либерати (виолончело), Барбара Гийпнер (виола), Лив Гусенс (флейта), Питер Нойтен (фагот), Шърли  Лечие (виола) и Бено Вирател (бас кларинет). Началният час на всички концерти е 19.30.

Вечерите ще започват в двора на   "Св. Архангели Михаил и Гавраил" с представяне на композиторите и  произведенията, които след това ще бъдат изпълнявани в уникалната църква. Билети за концертите могат да се закупят в Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев“ №5 във Велико Търново.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама