Kasabian: България – вие сте империя (видео и снимки)

08:51, 09 авг 15 / Култура 25 473 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„България – вие сте империя“, „Нека Господ ви благослови“! Тези две фрази не спираха да звучат от устата на вокала на най-добрата британска група на живо за 2015 г. – Том Мейгън. Да! Не бъркате никак. Това е точно той - фронтментът на Kasabian, и да - те пяха тук, в Бургас, пред погледа на десетки хиляди фенове снощи, на самия морски бряг.

Една от най-атрактивните съвременни инди рок банди Кasabian представи на феновете си парчета от последния си албум „48:13“, както и емблематични песни от музикалната си кариера през последните години. В сет листът беше включен и кавъра на Fatboy slim „Praise you”, който беше продължен от парчето L.S.F.

Във втората фестивална вечер на Spirit of Burgas Kasabian взривиха с изпълнения на култoвите парчета: „Bumblе Beee”, „Underdog“ – хит от третия албум на инди рок бандата и  „Days are forgotten”. По-късно групата продължи да забива с хитовете: “Club foot”, “Re-wind”, “Empire”, “Fire”, “Goodbye kiss” и още много други.

Публиката оживено коментираше, че по-добре звучаща банда на живо не са чували скоро, макар че голяма част от тях изобщо не знаеха кои са всъщност. Е, за тези, които не са чували за Kasabian ще кажем, че групата е печелила цели 13 награди в различни музикални категории, влючително за „Най-добра британска банда“ и „Най-добра група на живо“ за 2015 г.  

Англичаните често са споменавани като една от най-добрите формации на ХХI век и неслучайно миналата година получават мечтаното обаждане - канят ги за хедлайнери на най-значимия фестивал в света, Гластънбъри. Събират се през 97-ма, за да преминат през няколко трансформации, преди да достигнат състава, който познаваме днес - Tом Мейган (вокал), Серджо Пицорно (китара, бек вокал, клавири и перкусии), Крис Едуардс (бас) и най-новият член на групата Иън Матю (барабани). Дебютният албум на "Kasabian" излиза през 2004-та. Следват "Empire" (2006), "West Ryder Pauper Lunatic Asylum" (2009), "Velociraptor!"(2011) и "48:13" (2014).

Преди британската група да се качи на сцената публиката имаше възможността да чуе изненадващо добрите българските банди Jin Monic, Bobo & The Gang и Hayes & Y, които подгряха достойно Kasabian. Паралелно с тях артистите от сцената НА ТЪМНО, сред които P.I.F. и Ревю, се раздадоха пред стотици фенове, танцуващи и припяващи познати рефрени.

А иначе, за хрониката и онези, които стриктно следяха за реда по време на целия Spirit of Burgas, ще кажем, че във втората вечер на фестивала опашки от прииждащи тълпи не видяхме. Не съзряхме и припадащи по входовете хора. За ВИП-ове забравихме да се огледаме. Чухме обаче много хубава музика и просто си тръгнахме..., за да се върнем догодина отново.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама