В България ще се произвеждат самолети

20:21, 06 авг 15 25 458 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България ще произвежда самолети. Държавното дружество "ТЕРЕМ-Летец" започва да сглобява чешкия модел "Скай лидер" 600, предава БНТ. Днес машината бе представена на летище "Лесново".

Самолетът е двуместен със 120-литров резервоар – по 60 в двете крила – за 1600 км пробег. Конструкцията му е изцяло метална, размахът на крилото е 9.9 м, дължината - 7.10 м, теглото - 472 кг. Самолетът лети с обикновен бензин А95, разходът е 15 литра на час. Максималната скорост е 265 километра в час, а цената - около 100 000 евро.

Самолетите, сглобени у нас, ще се продават в България, Гърция, Румъния и Полша, съобщи управителят на "ТЕРЕМ-Летец" Лукан Луканов.

Новият български самолет ще бъде представен и на предстоящото авиационно изложение "Построено от българи" на летище "Крумово". Предвидена е и обиколка на страната с няколко самолета от този модел.

Телевизията напомня, че през тази година се навършват 100 години от построяването на първия български самолет от прочутия конструктор Асен Йорданов. За последно в България са произвеждани самолетите "Лаз" през 50-те години на миналия век. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама