Богдан Личев: 98% от пожарите са заради хорска небрежност

19:52, 06 авг 15 25 964 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В над 98% от случаите на пожари в горски масиви и житни блокове причината се крие в човешка небрежност. Това заяви пред София Topnovini.bg началникът на Участък “Пожарна безопасност и защита на населението” в град Нови Искър инспектор Богдан Личев. Едва в 1-2% от случаите огнената стихия е възникнала след природни явления като гръмотевици, например.

“Един от апелите, които бих отправил към населението, е да са по-внимателни и бдителни, когато са на разходки и излети в горите. Най-вече да не изхвърлят фасовете си в горите, да не оставят запалени огнища без контрол”, каза той. Личев се обърна и към земеделците и арендаторите - в разгара на жътвата да бъдат по-внимателни и да не влизат в житните блокове и масиви с техника, която не е изправна и няма издадено становище за допускане до жътвената кампания от пожарната. Друг важен момент, посочи той, е машите да са оборудвани с пожаротехнически средства за гасене на пожари.

Пожарите в горските масиви, житните блокове и стърнища  са и най-характерните произшествия, на които служителите на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” реагират през летните месеци. “През тях обстановката е изключително пожароопасна заради повишаване на температурите и изсъхналите земеделски и горски площи”, каза Личев. Предпоставките за възникване на пожари през този период значително се повишават и населението трябва да е по-бдително и внимателно. “Една минутка небрежност може да доведе след себе си огромни щети, както за населението, така и за екологията”, посочи той.

По думите му, структурите на ГДПБЗН работят активно  на териториален принцип с местните власти за превенция на пожарите и разяснения сред населението за опасностите от пожарите и сериозните последствия от възникването им за населението и природата, като често се разпространяват превантивни мерки, информация и се напомня на населението какво не трябва да прави, за да не възникне пожар и какво трябва да се направи, ако видят такъв. А именно - да се обадят на спешния телефон 112. Превенцията е една от приоритетните дейности над която работят пожарникарите.

Началникът на участъка на пожарната в град Нови Искър посочи още, че през последните месеци пожарната техника на въоръжение в структурите на ГДПБЗН, с която огнеборците боравят и използват при отработване на възникналите произшествия, е подменена, като това е повишило сериозно капацитета и оперативните възможности на огнеборците да се справят с възникналите пожари и бедствия. “Като цяло разполагаме със съвременна европейска техника”, каза той.

Освен новата техника, пожарникарите могат да разчитат и на доброволците. “В интерес на истината, като човек, който държи на професията си и я счита за свое призвание, съм изключително щастлив и доволен, че рамо до рамо с нас работят доброволци и заедно можем да бъдем опора за населението в критични моменти. За нас те са една изключителна помощ и опора в трудните мигове на пожари и бедствия. Изключително достойно и отговорно е да работиш с доброволец”, казва Личев. По думите му, задружните усилия допринасят за по-бързо и своевременно локализиране и ликвидиране на пожарите и помагане на населението за справяне в критичните  моменти на пожари и бедствия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама