Поморие отбеляза 250 години от създаването на най-старата църква по Черноморието

17:12, 06 авг 15 25 239 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В деня на големия християнски празник Преображение Господне Поморие отбелязва още едно важно тържество на вярата – 250 години от съществуването на най-стария православен храм, действащ по българското Черноморие.

По покана на кмета Иван Алексиев и църковното настоятелство, Вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова пристигна в Поморие, за да бъде патрон на тържественото събитие.

Честванията по случай 250-годишнината от освещаването на църквата „Преображение Господне“ започнаха в навечерието на храмовия празник с литийно шествие и впечатляващ юбилеен спектакъл в залата на НЧ „Просвета 1888”.

„Няма нищо по-свято от това, на което ни учи вярата – любов към ближния и уважение към църквата, читалището и училището. Това е животът ни и дава усещане за духовен покрив, а в  Поморие то се чувства особено силно. Където и да стъпнем в този град, ние вървим върху историята - нашата, древната, славната, православната” - с тези топли слова Вицепрезидентът приветства присъстващите в залата и благодари за гостоприемството и оказаната чест.

Кметът Иван Алексиев поднесе своите поздрави към всички жители и гости на Поморие и напомни, че: „Преди 250 години местните жители с много усърдие и вяра са съградили този храм, за да пребъде той през годините, преодолявайки превратностите. За да можем ние, техните наследници, да черпим сили от тази вяра и днес. Вярата, без която не можем и която стои в основата на всяко добро начинание”.

Поздравителни адреси изпратиха Областният управител на област Бургас Вълчо Чолаков и ръководството на СОУ „Иван Вазов” гр. Поморие.

Вицепрезидентът Маргарита Попова не скри своите дълбоки симпатии към Поморие и на проведената работна среща с кмета Иван Алексиев обсъди нови възможности за популяризиране на културно-историческото наследство на града.

Днес Негово Високопреосвещенство сливенският митрополит Иоаникий отслужи архиерейска света литургия в присъствието на Вицепрезидентът на Република България, Кметът на Община Поморие, дарители на храма, църковни настоятели и стотици миряни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама