Биячът от Борисовата градина остава в ареста

16:20, 06 авг 15 25 396 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Софийският градски съд остави за постоянно в ареста Борис Петров, който е обвинен за нападението на 67-годишния Красимир Иванов в Борисовата градина. Съдът постанови най-тежката мярка „задържане под стража“, въпреки представените от защитата доказателства, както и факта, че не е налице опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление.

Според обвинението на 17 юли Борис е нападнал безпричинно 67-годишния мъж, докато се разхождал с внуците си. Той бил удрян, вследствие на което претърпява операция. Тези факти не бяха оспорени от адвокатката на Петров Мария Глушкова, която акцентира върху факта, че не съществуват доказателства, че мъжът е нападнат от клиента й.

Инцидентът стана на 17 юли, когато група неонацисти са поискали от внука на Иванов да свали превръзката от ръката си, защото заподозрели че е от малцинствен произход и проси в парка. Опитът на дядото да разбере за какво става дума довел до побоя. 

Защитата набляга на външното описание, което нападнатият и внуците му са дали преди разпознаването. Те посочват, че нападателят е висок между 160 и 170 см., на възраст между 20 и 25 г. и изрично подчертават сините му очи и татуировките му. Според адвокат Глушкова описанието изобщо не отговаря на външните белези на клиента й.

Глушкова твърди, че прокуратурата укрива доказателства, защото няма очевидци, че именно клиентът й е нападнал Красимир Иванов. Тя оспорва и факта, че към делотго не е приложен разпитът на двете деца. 

„Аз апелирам към прокуратурата, към полицията, нека да намерят истинския извършител. Да не задоволяват обществения интерес в лицето на моя подзащитен. Борис не е извършил това престъпление. Според мен тук общественият интерес обосновава задържането, което е извън правната сфера. Задържането следва да се обоснове от доказателствата. Такива налични няма. Прокуратурата укрива доказателства към настоящия момент. Бяха извършени множество процесуално-следствени действия, които не бяха в кориците на това дело“, каза пред медиите адвокат Глушкова.

По делото има свидетелски показания, че Петров е бил в Борисовата градина в деня на инцидента, но не и в конкретния часови диапазон. Според обвинението на мястото са пристигнали екипи на полицията. Една от свидетелките по делото пък отрече това твърдение, като обясни, че е била в парка до 22 ч. и на мястото не са идвали органи на реда.

Съдът обаче наложи на Борис Петров най-тежката мярка за неотклонение, като изтъкна „дързостта, с която е извършено престъплението“.

Екипът ни се свърза и с Емануил Йорданов, адвокат на пострадалия Красимир Иванов, за да коментира решението на съда, въпреки че не присъства на гледането на мярката.

„В крайна сметка не трябва да се забравя, че от производство по определена мярка за неотклонение не се решава въпросът за това дали обвиняемият е виновен или не, там се решават съвсем други неща. Така, че когато се коментира е добре да се прави по същността на производството, а не по определяне на мярка за неотклонение.

Що се отнася до въпроса за доказаност на обвинението, то ще бъде доказано по безспорен начин към момента на постановяване на присъда. Аз съм сигурен, че лицето е извършител на престъплението“, каза Емануил Йорданов пред София topnovini.bg. 

"Имаше разпознаване, на което присъства и адвокатът на обвиняемия. От там нататък няма да коментирам детайли от разследването“, каза Йорданов по повод обвиненията на защитата, че има разминаване вописанието на извършителя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама