Марта Георгиева: Паметникът в „Обеля“ е в стил „социалистически реализъм“

16:11, 06 авг 15 / Политика 25 409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Питане относно спорния паметник на академик Дмитрий Лихачов в столичния квартал „Обеля“ е изпратила общинския съветник от ДСБ Марта Георгиева до кмета на София Йорданка Фандъкова.

В него Георгиева посочва многобройните недомислици и проблеми пред изграждането на монумента, както и жалбите на гражданите. 

„Сред жителите на кв. Обеля, район „Връбница”, възникна справедливо недоволство от реализацията на Решение на Столичния общински съвет (СОС) за поставяне на паметник в съществуваща градинка. Те не са били надлежно уведомени за намерението на инициаторите и кмета на район „Връбница” г-н Младен Младенов и не са били страна в проведено обществено обсъждане преди произнасянето на СОС. 

„Гражданите изразяват и категорично несъгласие със започнатото изливане на голямо количество стоманобетон в градинката и то на централно място, възпрепятстващо движението в  парка.  Според самите инициатори „Тази градина е единственото свободно и незастроено място, което е любимо средище на живущите от района за отмора,  спорт и развлечения”. Въпреки това, решението на главния архитект е предложеният паметник да отнема голяма площ от зеленината, използвана от жителите за тези дейности, с което да се промени изцяло функционалността на парка“, пише Марта Георгиева.

По думите й, академик Лихачов има изключителен принос в старобългаристиката, както и за признаването на древността и значимостта на българската писменост и култура. „Големият учен заслужава и огромно уважение заради своите страдания в съветски лагер и действия си на несъгласие с тоталитарната власт“, смята още тя.

„Едно решение на СОС за поставяне на знак на почит към видния старобългарист следва да бъде осъществено без да буди отрицание сред жителите на София, като за целта Вашата администрация трябва да преосмисли избора си на място и разположение на паметника, както и неговата големина и естетически качества. Реализацията на паметник на акад. Лихачов в стил „социалистически реализъм” би била обида към светлата памет на големия учен, който лично е пострадал от репресиите на съветския режим и през целия си живот е бил нетърпим към тоталитаризма и пропагандата“, пише още в писмото до столичния кмет.

Марта Георгиева задава и няколко въпроса към Фандъкова:

1. Намирате ли за необходимо отнемането на голяма, централна площ от „единственото свободно и незастроено място, което е любимо средище на живущите от района за отмора, спорт и развлечения” в кв. „Облея”, район „Връбница”?

2. Не намирате ли за по-уместно паметниците да се изграждат според традиционния за София подход не в средата на градинките, а към едноименните улици, като например паметника на Христо Ботев на бул. „Христо Ботев”? 

3. С Решение № 365 по Протокол № 84 от 25.06.2015 г.,  изменящо и допълващо „Наредба за именуване и преименуване на общински обекти, поставяне, преместване и премахване на паметници и художествени елементи на територията на Столична община”, Столичният общински съвет вмени на кмета на СО задължение по контрол по поставянето на паметници. Бихте ли предприели действия по чл. 37 от горепосочената Наредба за упражняване на контрол по поставянето на паметника на акад. Лихачов? 

4. Според Вас една мегаломанска купчина стоманобетон, изсипана в средата на градинката, служи ли „за естетизация, оформяне на градската среда, повишаване на нейните художествени качества и подобряване качеството на живот на гражданите” в духа на приетата нова глава V от Наредбата?

5. Бихте ли предприели действия, които да доведат до преразглеждане позицията на НАГ и „Зелена система” за избор на място и разположение на паметника на акад. Лихачов? 

6. Бихте ли спрели реализацията на проекта на паметник до произнасянето на новосъздадения с допълненията в Наредбата Експертно-художествен съвет, който да изпълни дадените му функции: да проведе „срещи и консултации с обществени организации и граждани”, да даде становище по „необходимостта от поставянето”, „художествената стойност и ситуирането”, „необходимостта от провеждане на конкурс”относно проекта на този паметник?

7. На коя държава е гербът, предвиден по проекта на инициаторите, и с коя институция е съгласувано поставянето на герб на чужда държава върху български паметник?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама