МБАЛ-Шумен има готовност за обособяване на център за детско и майчино здраве

15:07, 06 авг 15 25 554 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Многопрофилната болница за активно лечение в Шумен има готовност за обособяване на здравно-консултативни центрове за детско и майчино здраве, както предвижда новата здравна програма за майки и деца, която здравното министерството обяви тази седмица.

В програмата е заложено във всички 28 областни градове на страната на 1 септември да заработят такива центрове.

Според зам.-министъра на здравеопазването Ваньо Шарков тези центрове ще са места, където родители могат да заведат детето си с хронична или рядка болест и там то да получи индивидуален план за лечение и помощ от психолог, лекар и социален работник. В момента се подписват договори с хората и лечебните заведения, които ще изпълняват тези функции. По-тежките случаи пък ще минават на по-високо равнище - в университетските болници в София, Плевен, Пловдив и Варна. 

Официално писмо за формиране на такова звено в болницата в Шумен досега не е постъпвало, каза директорът на шуменското здравно заведение д-р Юлия Димитрова.

„Ние имаме готовност с кадри – имаме и психолог, и социален работник тук в болницата”, каза д-р Димитрова и допълни, че има възможност местният център за детско и майчино здраве да заработи на 1 септември.

„Мисля, че функциите, каквото и да са те, могат да се поемат от хора, които и сега работят в болницата”, заяви директорът на шуменската болница.

Тя обясни, че в момента МБАЛ-Шумен работи с УНИЦЕФ и има създадено звено с подобни функции. „Тези специалисти влизат в неонатологично, в акушеро-гинекологично отделение”, разясни д-р Юлия Димитрова и добави, че все още никъде не е регламентиран статутът на бъдещите здравно-консултативни центрове за детско и майчино здраве.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама