Газовата връзка Русе - Гюргево отново се отлага

14:04, 06 авг 15 25 269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Специфични технически проблеми" са в основата на ново отлагане на сондажите под река Дунав, с които трябваше да се сложи началото на строежа на газова връзка между Русе и Гюргево. Информацията съобщава днешният брой на румънския вестник "Гъндул", цитиран от investor.bg.

В момента газовите оператори от Румъния и България - "Трансгаз" и "Булгартрансгаз", търсят нови строители на газопровода. 

"Специфичните технически проблеми, възникнали в хода на операциите по насочен хоризонтален сондаж за главния газопровод, предизвикани основно от непредвидимата конфигурация на геологичната структура на зоната, която ще се прекосява, доведоха до значителни закъснения и невъзможност за строителното сдружение да завърши работата. Поради тази причина двата газови оператора "Трансгаз" и "Булгартрансгаз" решиха да разтрогнат договора”, са коментирали представители на "Трансгаз".

Очаква се двата газови оператора съвместно да подновят процедурата за възлагане на обществена поръчка за изграждане на съоръжението. Изпратено е и искане до Европейската комисия за удължаване на срока за приемане на разходите до края на 2016 г.

Проектът за свързване на националните системи за пренос на газ по маршрута Русе-Гюргево започна през 2011 г. и трябваше да бъде завършен две години по-късно. Пускането на интерконектора в експлоатация бе отложено първоначално за януари 2014 г., а след това още веднъж поради технически трудности, отбелязва "Гъндул". Проектът предвижда изграждане на измервателни станции в Гюргево и Русе и 25-км тръба, която ще преминава под река Дунав.

Газопроводът ще има максимален капацитет от 1,5 млрд. куб. м. газ годишно от България към Румъния и 500 млн. куб.м. годишно в обратна посока. Общата стойност на проекта е 24 милиона евро, а 8,9 милиона евро се осигуряват от Европейската комисия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама