Голямото чистене на затлачени речни корита в Бургаско тече с пълна сила

13:54, 06 авг 15 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо месец лица затворници чистят затлачените речни корита в Бургаско. Резултатите вече са видими, въпреки че работата на терен напредва по -бавно от предвиденото поради липсата на каквито и да е действия през годините, съобщиха от Областна управа. Речните корита са силно обрасли с растителност, непроводими, на места водите са извън руслата, има паднали клони и цели дървета. Всичко това забавя процеса по почистване, който на този етап, заради липсващото финансиране се извършва само ръчно, без специализирана техника, добавят от пресцентъра.

Сред почистените участъци е р. Малката река в с. Равнец. По думите на кмета Христо Колев там от десетилетия не се е почиствало, въпреки многократните наводнения и щети, които реката е нанасяла на селото. Местните в Айтос също са изказали благодарност към служителите на Областна администрация, които координират процеса по почистване на място всеки ден. Към настоящия момент там е почистена част от р. Айтоска, която в годините в наводнявала жп линията, южната част на града и редица стопански постройки. По груби изчисления настоящите действия са спестили на данъкоплатците близо 130 хил.лв.

В момента тече и почистване на канала свързващ Черно море с езерото Вая, който години наред наводнява големите складови площи в района. До месец областният управител ще предложи концепция, която в дългосрочен план да реши проблемите в този район. 

Поради трудните терени обаче за максимални резултати не е достатъчно само ръчното третиране. Необходимостта от специализирана техника наложи помощ и от страна на бизнеса в региона. Една от големите фирми за строителни материали и техника е дарила 3 моторни коси и друга лека техника. Това ще спомогне за покриване на по-голям обем от работа.

Мерките, които бургаският губернатор е предприел са насочени само към речните участъци. За останалите Чолаков призовава отговорните институции да предприемат действия преди сезона на дъждовете.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама