Почина 76-годишната баба, заразена с Кримска болест

13:42, 06 авг 15 25 459 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В благоевградската реанимация на болницата почина 76-годишната баба, която преди 11 дни беше ухапана от кърлеж на вилата си в село Церово. Направените изследвания в Националната референтна лаборатория в София установиха, че възрастната жена е заразена с Кримско-Конго хемарогична треска. Медиците положиха всички усилия, но не успяха да спасят бабата от коварната зараза.

Преди 11 дни 76-годишната жена и съпругът й бяха приети по спешност в инфекциозно отделение на благоевградската болница с оплаквания от разстройство и висока температура. Дежурната лекарка се усъмнила в първоначалната диагноза летен вирус поради появилите се точковидни кръвоизливи по кожата на дядото, типични за инфекция, причинена от кърлежи. Двамата съпрузи веднага били настанени в отделението по  реанимация. Лечението им в началните дни било затруднено и от факта, че те отрекли да са хапани от кърлежи. Дядото прескочи трапа и след няколко дни ще бъде изписан, но въпреки назначеното интензивно лечение бабата нямаше късмет и почина.

Кримска-Конго хеморагична треска е особено опасно инфекциозно заболяване, което повече от 10 години не е регистрирано на територията на община Благоевград. Населението в Церово е инструктирано как да действат, ако открият кърлежи по животните, които отглеждат, за да се ограничи разпространението на заразата. Всички медици, контактували със заразеното семейство, са ваксинирани с КХТ ваксина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама