Кметът на Копривщица: Елате на събора в носии и без телефони

12:47, 06 авг 15 / Култура 25 462 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Малко над 18 хил. участници – българи и чужденци, ще се включат в XI Национален събор на българското народно творчество в гр. Копривщица, а около 500 хил. ще бъдат посетителите там, каза на пресконференция кметът на Копривщица Генчо Герданов, предаде репортер на София Topnovini.bg.

На събора ще се слуша единствено българска народна музика, подчерта той, като допълни, че не е против другите стилове в музиката.

„Получил съм хиляди поздравления за 4 дни, откакто е издадена заповедта за забрана за пускане и слушане на чалга музика", похвали се Герданов.

Всички чужденци ще изпълняват също българска народна музика, а не такава от техните култури.

Той определи националното събитие като „един мост между минало, настояще и бъдеще“.

Провеждането на събора „би трябвало да бъде държавна политика“, защото българите трябва да познават традициите и обичаите си, отбеляза още кметът.

Той помоли гостите на събора да бъдат облечени в народни носии и да не използват телефони по време на провеждането му, за да се потопят в „абсолютно българското“.

Срещу специален пропуск на стойност 5 лева всеки ще може да присъства и в трите дни на събора от 7-ми до 9 -ти август.

Разказвачи на гатанки, на народни сказания, певци, хора, които танцуват народни танци ще се състезават на 7-те сцени, които са изградени на поляните в местността „Войводенец“. Журито, което ще решава кои са победителите в съответния ден на съответната сцена, е определено от Министерството на културата и включва етнолози и хора, които се занимават с българското народно творчество.

В Копривщица ще бъде разположен палатков лагер, в който ще се настаняват 90% от участниците. Легловата база е запълнена от чужденците, които са заявили резервациите си предварително.

Кметът на града призова за по-внимателно паркиране в града, за да няма вдигнати автомобили. На самия събор ще има паркинг както за леки коли, така и за автобуси.

Патрон на събитието е генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова по случай 70 г. от създаването на международната организация и 50-годишния юбилей на събора.

Песента „Хубава си, моя горо“ е официален химн на Копривщица от около десетина месеца. Тя ще прозвучи в изпълнението на 55 американци в един от дните на събора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама