Москов отне разрешителното на частна болница в Търговище (обновена)

12:44, 06 авг 15 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерството на здравеопазването отне разрешителното за дейност на болница "Папуров" ООД в Търговище заради драстични нарушения, съобщи здравният министър Петър Москов на извънредна пресконференция.

Той обяви, че Върховният касационен съд е излязъл с решение, че болницата е извършвала драстични нарушения и измами.

„Категорично е установено, че ръководството е източвало пари от НЗОК“, каза още Москов. Доказани са злоупотреби за над 200 000 лв. 

В здравното заведение са отчитани пациенти, които не са лежали там и не са знаели за извършено лечение, дори не знаели къде се намира тя. Според Москов впоследствие те са карани да лъжат в показанията си.

Отчитани са и заболявания на пациенти, които те никога не са имали, дори пациенти, които са лежали в други градове в страната. 

16-те пациенти, които сега лежат в болницата ще бъдат преместени в друга болница.

Москов се похвали, че за първи път се отнема разрешително на болница и допълни, че от този момент нататък се прекратява и договорът, който е сключен с НЗОК.Решението на съда не подлежи на обжалване. 

Проверката срещу болницата е започнала през 2007 г. след сигнали на пациенти, както и след констатирани злоупотреби от Здравната каса.

Директорът на лечебното заведение е с условна присъда, наложена му от съда.

„Всяко едно лечебно заведение, за което получим информация за нарушаване на правата на пациентите и са източвани пари от НЗОК, ще бъде с отнето разрешително за работа или спиране на договор НЗОК“, предупреди още здравният министър.

Болницата е открита през 2004 г.и е собственост на хирурга д-р Добрин Папуров. Това е първата частна хирургична болница в Северна България.

От "Папуров" обясниха пред София Topnovini.bg, че няма кой да коментира официално казуса. Нямали служител, който да отговаря за  връзките на болницата с медиите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама