Не освободиха от отговорност управителя на ВиК-Шумен

12:30, 06 авг 15 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Финансовият отчет за 2014 г. на ВиК - Шумен бе приет на днешното Общо събрание на дружеството, но управителят му Светлозар Дамянов не бе освободен от отговорност.

През миналата година шуменското ВиК отчита приходи от дейност 14 млн. 538 хил. лв., което е с 1 млн. 636 хил. лв. по-малко от предходната 2013 г. Това сочат стопанските резултати на дружеството. Счетоводната печалба от 393 хил. лв. през 2013 г., се намалява до 6 хил. лв.

„След като бе разделен дивидентът от нея, на Община Шумен се падат 600 лв.”, каза зам.-кметът Митко Киров. Той бе представителят на Община Шумен в Общото събрание на ВиК дружеството.

Киров коментира, че тази печалба е най-малката от годините, в които той участвал в общите събрания. „Имало е печалби от по 100, 200 хиляди лева. Сега  са разплатили доста стари плащания и затова печалбата е намаляла”, каза той и допълни, че управителят на ВиК Светлозар Дамянов е докладвал, че вече нямат стари задължения, а само текущи от настоящата година. „Задълженията им  са около 8 млн. лева, от които 5 млн. лв. от един заем, който предходният управител взе, а 3 млн. лв. са текущи разходи към доставчици”, каза Митко Киров и обясни, че основните задължения са за електрическа енергия. Зам.-кметът уточни, че не е имало въразжения и не са били открити нередности в отчета.

По точката за освобождаване от отговорност на управителя представителят на държавата Соня Димитрова е гласувал против освобождаването с мотивите, че един управител на дружество се освобождава от отговорност тогава, когато се освобождавал от работа.

„Това за пръв път го чувам. Нашата практика в общината е всяка година, когато приемаме отчетите на търговските дружества , да ги освобождаваме от отговорност или да не ги освобождаваме”, коментира Митко Киров.

Зам.-кметът е попитал и дали с тези действия не се подготвя освобождаване на управителя, но Соня Димитрова е уверила, че няма такива намерения.

„Изразих становище, че независимо, че държавата има мажоритарно участие от 51% и може да взема всякакви решения, представителите на общините не трябва да служат за фон, а трябва да се чува и тяхното мнение”, каза още Киров.

Той добави, че е била отложена точката за избор на контрольор, защото държавата не е имала предложение. Отпаднала е и точката за определяне на възнаграждението му.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама