Александър Държиков: Решението на ВАС за транспортните карти касае изтекла общинска заповед

12:16, 06 авг 15 25 314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Конкретното решение на Върховния административен съд се отнася за акт, който по принцип е изчерпал действието си в края на миналата година – това е заповедта, с която се издават карти в рамките на 2014 година." Така  зам.-кметът по транспорт Александър Държиков коментира решението на ВАС, според което картите за пътуване с автобуси, издавани през 2014 година в Пловдив, са незаконни.

По думите му това решение е въз основа на обжалване на решение на Пловдивския административен съд, внесено от Община Пловдив.

"Мога да кажа, че сме удовлетворени от него, особено в частта му относно коментираните средства за злоупотреби", посочи Държиков. Той цитира и част от решението, в което пише, че разпореждането на административния акт създава по-благоприятни от нормативно предвидените условия за разпределение на бюджетните средства, поради което не би могло да се отрази негативно върху имуществената сфера на дружеството "Хеброс бус".

"Критерият за разпределение е идентичен с нормативно установения критерий или съразмерно с дела на всеки от извършения от превозвачите пробег. В тази връзка изложените от Административен съд – Пловдив, мотиви, че превозвачът с преобладаващ дял се е лишил от правото на компенсация, са необосновани. Поради това решението на Административния съд в частта за присъдените разноски се отменя", пише още в мотивите си ВАС, изложени от Държиков.

"Всъщност Общината вече се е съобразила с решението както на Пловдивския административен съд, така и с решението на ВАС, тъй като в заповедта за издаването на карти за 2015 година, са взети под внимание всички виждания", категоричен бе той. Зам.-кметът припомни, че в Пловдив карти се издават вече седма година, всичките предни шест години това се е правило по абсолютно идентичен начин от една и съща фирма.

"Така че вмятането на думи, че има големи финансови злоупотреби, се оборват в пълната си тежест от решението на ВАС", категоричен бе Държиков.

Припомняме, че в свое решение от края на юли Върховният администативен съд потвърждава решението на Пловдивския администативен съд относно избора на  фирма "Автотранс  - 2000" и обезсилва решението в частта му за воденето на регистър на издадените карти и  разпореждането с приходите от продадените карти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама