ЕК дава 17 млн. евро за общи проекти между България и Македония

12:02, 06 авг 15 25 253 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейската комисия е одобрила новата програма за трансгранично сътрудничество по Инструмента за предприсъединителна помощ „България — бивша югославска република Македония“, съобщиха от пресцентъра на комисията.

Програмата предвижда отпускането на 17 млн. евро на двете държави за общи мерки за смекчаване на последиците от изменението на климата, свързани със съхраняването на природата и биоразнообразието, с устойчивото използване на природните ресурси, с опазването на околната среда и с управлението на риска на трансгранично равнище.

Сред акцентите на програмата е и опазването на обектите на природното и културното наследство в региона. Освен това финансирането ще помогне да се увеличи конкурентоспособността на малките и средни предприятия (МСП) и да се подобри техният достъп до нови пазари, се посочва още в съобщението.

 Програмата за трансгранично сътрудничество обхваща 2 гранични региона в България и 3 в бивша югославска република Македония и ще се фокусира върху областите околна среда, устойчив туризъм и подобряване на конкурентноспособността.

Сред очакваните резултати са: 

• подобряване на капацитета за опазване на околната среда и устойчиво използване на съвместните природни ресурси, например чрез инвестиции в екологосъобразна инфраструктура, както и в дейности за обучение и изграждане на капацитет, насочени към публичните органи;  • подобряване на капацитета за съвместни действия при пожари, наводнения и други извънредни ситуации чрез възстановяване на речните брегове, зонално и регионално/местно планиране, съобразено с речните басейни, и изпълнение на всеобхватни инициативи за противопожарна защита; • увеличаване на туристическата привлекателност чрез възстановяване на исторически сгради и поддържане на традиционни ландшафти; • засилено сътрудничество и изграждане на мрежи за устойчиво развитие на туризма; • подобряване на условията за развитие на бизнеса — конкурентоспособна местна икономика, основана на регионалните предимства и със силни връзки с международните пазари, например чрез укрепване на капацитета на образователната система, за да може тя да е ориентирана към нуждите на пазара; • подобряване на капацитета на публичния и частния сектор за развитие на бизнеса чрез насърчаване на предприемачеството и сътрудничеството за обмен на нови идеи, умения и технологии и стимулиране на създаването на нови предприятия.

„Чрез сътрудничеството в областта на околната среда, туризма и конкурентоспособността регионът може да повиши своята привлекателност за туристите и инвеститорите. Желая и на двете страни успех в изграждането на това сътрудничество и в подпомагането на проекти, които ще се възползват от регионалните предимства“, коментира еврокомисарят по регионална политика Корина Крецу.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама