25 предписания и 2 заповеди е издала дирекция "Обществено здраве" в РЗИ през юли

10:46, 06 авг 15 25 271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През месец юли от дирекция „Обществено здраве” в РЗИ са извършени 441 проверки в обекти с обществено предназначение, 173 проверки във връзка със стоки и дейности със значение за здравето, издадени са 25 предписания и 2 заповеди, съобщават от здравната инспекция.

Извършени са 100 проверки, разпоредени с 7 писма на МЗ във връзка с информация от Комисията за защита на потребителите за получени нотификации по системата RAPEX. 5 за козметични продукти, 12 за химични продукти, 4 за облекло, текстилни изделия и модни артикули, 1 за обувки, 5 за бижута и 1 за синьо въже за теглене „Abschleppseil”.

Проверени са обекти, където е възможно съхранението и предлагането им – магазини за промишлени стоки, за аксесоари, както и в магазини и щандове за козметични продукти. При извършените проверки не се е  установило наличие на търсените опасни стоки. 

Във връзка с писмо на Министерството на здравеопазването, относно получена информация по Системата на Съюза за бърз обмен на информация GRAS – RAPEX за издирване на опасен продукт, открит на територията на Германия, дистрибутиран и на българския пазар.

След анализ е установено ниво на отделяне на никел от катарамата на обувка над допустимото, съгласно вписване 27 от Приложение XVII на Регламент (EО) № 1907/2006 на Европейския Парламент и на Съвета от 18 декември 2006 г. за регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на химикали (REACH).

При извършена спешна проверка в магазин за обувки, стопанисван от фирма „Дайхман търговия за обувки” ЕООД, гр. Велико Търново, ул. „Оборище” №18 не се констатира предлагане за продажба на горепосочения продукт - обувки. 

През месец юли са изследвани води от 40 населени места. Отклонения са установени по показателя нитрати в селата Г. Студена, Червена, Камен и Каранци. Към 31.07.2015 г. в областта с режимно водоподаване са 2 района - община Елена в с. Майско и  ул. „Усои“, Елена.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама