Графити разкрасиха входа на Елена

08:44, 06 авг 15 / Култура 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За пет дни  дългата непривлекателна бетонна стена над автогарата в град Елена се превърна в произведение на изкуството, съобщават от Общината. Това стана в рамките на втория в града арт пленер „Свобода”, който се проведе за Празника на меда.

Тримата великотърновски художници – Дамян Бумбалов, Симеон Желев и Христо Георгиев направиха впечатляващи графити на едно от най-важните места – входа на възрожденския град, което не е без значение за първите впечатления на гостите му.

Младите автори създадоха обща композиция с три различни почерка, тематично свързани с Медената седянка по еленски, която общината и пчеларското дружество организираха в събота. Всеки от авторите е оставил своето послание и се надяват повече хора да имат очи за него. „Като всяко изкуство и уличното се прави, за да радва хората.

Дали ще се хареса или не, е въпрос на нагласа и вкус. Отличителното на това изкуство е, че е достъпно за всеки, не може да се побере в галерия, театър или зала. Никога не остава незабелязано и човек може да му се наслаждава без пари” – споделя Дамян Бумбалов. И тримата са възпитаници на факултета по изобразително изкуство във ВТУ.

Заедно са още от клуб „Таралеж”, рисували са в екип и в други градове. Убедени са, че тяхното място е в България, а утвърждаването на един творец става не с бягство, а с постоянство. Обичат да работят в Елена, тъй като сътвореното от тях тук остава за по-дълго време.

Винаги ще има хора, харесващи графитите и други, които драскат върху тях  или лепят предизборни плакати. Надяват се композицията на входа на Елена да респектира от подобни посегателества, още повече че централната й част е изпъстрена с пчели и пчелни кутийки.

В знак на благодарност младите художници бяха отличени със специални грамоти от Община Елена по време на Празника на меда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама