Посланикът на Кралство Норвегия посети град Койнаре

08:26, 06 авг 15 25 293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Посланикът на Кралство Норвегия Н.Пр. Гюру Катарина Викьор е посетила град Койнаре, информират от пресцентъра на Община Червен бряг. Дипломатът е била посрещната от кмета на Койнаре и ръководството на СОУ „Хр. Смирненски”.

Визитата е била по повод стартиралата Националната кампания „Заедно сме по-добри... в училище”. Койнарската гимназия е една от първите, включили се в инициативата. Тя се инициира от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ и е под патронажа на Вицепрезидента на Република България Маргарита Попова. Подкрепена е от училища, читалища  и  редица неправителствени организации.

По време на визитата си в града посланикът е била придружена от дипломати от норвежкото посолство и от регионалния координатор на ЦМЕДТ „Амалипе” - Велико Търново - Йонка Данова. Успехите на училището в проектната сфера и работата с мултиетническите групи са впечатлили Н.Пр. г-жа Викьор, за да избере на място да се запознае с дейността на койнарската гимназия и да даде своята подкрепа за успеха на стартиралата нова инициатива.

Целта на Кампанията е да събере заедно българи и роми, които да подкрепят чрез доброволен труд училището в своя град или село, както и да споделят своите спомени от ученическите си години и мечтите си за училището на бъдещето, в което заедно учат деца от различни етноси. Идеята е така да се намали етническото напрежение и да се възпрепятства разрастването на етнически конфликти на местно ниво.

Гостите с интерес са разгледали и изградената стая на етносите в Гимназията, а най-малките възпитаници на школото са ги приветствали с част от любимите си песни.

Срещата е продължила в конферентната зала на училището, където кметът Данаил Тоновски ги е запознал със социално-икономическия облик на града, обменени са били идеи и възможности за бъдещо сътрудничество.

Факт е и първата покана, дошла лично от посланика – на Василица децата от СОУ „Хр. Смирненски” да гостуват в посолството и да пресъздадат част от този емблеманичен за ромския етнос обичай.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама