С промени в закона се гарантира правото на достъп до правна помощ на бежанци

07:51, 06 авг 15 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Правителството одобри промени в Закона за убежището и бежанците, с които се предоставя право на достъп на чужденците, търсещи закрила от неправителствени организации, адвокати и лица, предоставящи правна помощ и съвети, независимо къде се намира чужденецът – на ГКПП, транзитна зона, места за задържане или домове за настаняване.

 

Директивата акцентира върху правата на лицата, търсещи закрила, и по-специално правото им на достъп до правна помощ, до процедурна информация, срещи с правни съветници или консултанти и достъп до информация, събрана по време на разглеждането на молбата за международна закрила, от значение за вземането на решение.

 

Включените текстове гарантират правото на информация за реда за подаване на молба за международна закрила, процедурите, които следват, и последиците от тях.

 

Съобразно разпоредбите на директивата, със законопроекта се актуализират основанията за явна неоснователност на молбата за предоставяне на статут на бежанец или хуманитарен статут. Удължава се и срокът за вземане на решение по молбата, като целта е да се гарантира пълнота на разглеждането й. Процесът по разглеждане на молбите е оптимизиран, като се отменя практиката за задължително провеждане на производство за определяне на държавата-членка, компетентна да разгледа молбата за международна закрила.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама