Въвеждат електронно наблюдение за осъдени лица

23:00, 05 авг 15 / Политика 25 345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Правителството предлага регламентиране на електронното наблюдение като форма на контрол върху поведението на осъдени лица. Част от разпоредбите в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража ще разширят прилагането на пробационните мерки в съответствие с европейските стандарти.

Промените предвиждат да се осъществява контрол върху местонахождението, движението и поведението на определени лица, изпълняван чрез три способа - система за гласово разпознаване, радиочестотно наблюдение и сателитно наблюдение. Изрично се посочва, че готвените промени няма да се прилагат при лица под 16-годишна възраст.

Въвежда се и промяна в изискванията за заемане на длъжността началник на затвор и вместо само от юристи да се заема и от хора с друго подходящо висше образование, които отговарят на изискването за поне три години управленски опит в системата на държавното управление.

Към затворите ще могат да се създават не само затворнически общежития от закрит и от открит тип, но също така и поправителни домове за непълнолетни и арести.

Поправителните домове ще престанат да съществуват самостоятелно и стават подразделения към затворите. Предвижда се също и възможност към затворите да се разкриват арести за настаняване на лица, задържани по реда на Наказателно-процесуалния кодекс. Това ще позволи преместване на съществуващите арести в населените места, където има капацитет за обособяване на арестни помещения.

Ще се приложи и оптимизиране на областните служби "Изпълнение на наказанията". Броят им ще бъде редуциран от 27 на шест, като към тях ще могат да се създават като подразделения районни служби със стария обхват на дейност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама