Сключваме "Гражданска отговорност" и за три години

21:08, 05 авг 15 / Политика 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Застраховката за автомобили "Гражданска отговорност" ще може да се сключва за период до три години. Това предвиждат новите текстове на Кодекса за застраховането, приети от Министерски съвет днес.

Друг нов момент е предложението да отпадне "Зелената карта" и да се направи една премия, която да осигурява покритие и на територията на България, и в ЕС, както и във всички държави, които членуват в системата "Зелена карта".

Според промените покритието на застраховката, която е задължителна за всеки автомобил, ще осигурява обезщетения на пострадали дори и в случаите, в които шофьорът няма вина. Освен това се предвижда и завишаване на лимита на отговорност на компаниите при неимуществени вреди по автомобилната застраховка при пострадали и загинали в катастрофи. Сега максималното обезщетение е 1 млн. лв. при един пострадал и 5 млн. лв. при двама или повече, а с новите текстове таванът става 10 млн. лв. независимо от броя на пострадалите.

Промени има и при друг вид застраховки. При фалит на застрахователна компания, гарантираните вземания ще са в размер до 196 000 лева и ще се изплащат от Гаранционния фонд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама