Намалиха присъдата на граничния полицай, помел бебето в Крушевец

18:21, 05 авг 15 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургаският апелативен съд реши да намали присъдата на граничния полицай Костадин Стоянов от единадесет на седем години лишаване от свобода. Стоянов е обвиняем затова, че на 11 септември 2014 г., след употреба на алкохол и канабис, прегази 11-месечното бебе Красимира на тротоара в созополското село Крушевец.

Стоянов е признат за невинен и по обвинението, че е блъснал детето на пешеходна пътека, каквато бе първоначалната версия. Съдът е намалил и наложеното на граничния полицай наказание - лишаване от право да управлява моторно превозно средство от тринадесет на девет години.

Апелативният съд  в Бургас е отказал категорично искането от страна на защитника на Стоянов за връщане на за ново разглеждане от Окръжния съд. Съдът е приел, че първата инстанция напълно обективно е анализирала фактите по делото.

Апелативният съд е посочил, че граничният полицай е извършил деянието съзнателно непредпазливо, тъй като конкретните количества алкохол и наркотични вещества не могат да попаднат в организма му без неговото знание и воля, и  по делото липсват данни за принудителното или несъзнателното им приемане. Стоянов самонадеяно е мислил, че може да предотврати пътнотранспортното произшествие и вредите от него. Той е имал дългогодишен опит като водач на лек автомобил, познавал е пътя, защото почти ежедневно е пътувал по този маршрут, но очевидно приетото количеството алкохол комбинирано с наркотик го е направило негоден да контролира автомобила и траекторията му на движение до удара с бебешката количка. Нарушаването на конкретните три правила за движение от него, за които е ангажирана отговорността му, също не е умишлено, а непредпазливо – самонадеяно.

За извършеното деяние законът предвижда наказание от пет до петнадесет години лишаване от свобода. Като е наложил наказание единадесет години лишаване от свобода първоинстанционният съд го е определил над средният размер и по-близо до установения максимум. Наред с това налице са редица неотчетени или подценени от първоинстанционния съд смекчаващи вината обстоятелства като чистото съдебно минало на Стоянов, продължителен трудов стаж в и извън системата на МВР, през който няма допуснато нито едно дисциплинарно нарушение и положителни характеристични данни за семейното му положение. От справката на „Национална система – 112“ става ясно, че минути след произшествието подсъдимият е сигнализирал за него, което се смята, че е бил съпричастен към случилото се. В тази насока са и дадени показания в хода на съдебното производство от незаинтересован свидетел, който е заявил пред съда, че подсъдимият е искал да окаже помощ за изваждането на детето от детската количка.

Решаващо за Апелативния съд да намали наказанието е, че подсъдимият е употребил алкохол малко над границата на допустимата норма, а именно 0,58 промила при допустима концентрация от 0,5.

Според настоящата инстанция, наказание лишаване от свобода за срок от седем години се явява справедливо и съответно на извършеното престъпление, поради което изменя присъдата на Бургаския окръжен. Намаленото наказание също следва да се изтърпи при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип, тъй като се касае за престъпление извършено по непредпазливост.

По аналогични съображения съдът намаля и срока на наложеното на Стоянов наказание лишаване от право да управлява моторно превозно средство от тринадесет на девет години. Когато лишаването от това право се налага заедно с лишаване от свобода, неговият срок не може да надвишава срока на последното с повече от три години.

Решението на Апелативен съд – Бургас подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.

Припомняме, че тежкият инцидент, при който бе отнет живота на 11-месечната Красимира от созополското село Крушевец , стана на 11 септември миналата година.

След употреба на алкохол и марихуана граничният полицай Костадин Стоянов помете на главния път в Крушевец детската количка на детето, която била оставена от майката на тротоара. Малката Красимира почина на място.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама