Работодателите възразиха срещу всяко допълнително натоварване

16:17, 05 авг 15 / Политика 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Ако това предложение мине, ще го атакуваме в Административния съд, защото искаме българският работодател да се концентрира върху креативните дейности, а не в обсъждане на администрацията". Това заяви председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов след края на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Симеонов коментира промените в Наредбата за отпуските, според които работодателите се задължават най-късно до 31 януари да информират писмено всеки от служителите си за това колко отпуска му остава.

"Имаме сериозни възражение по въпроса, че няма законова делегация за новото задължение на работодателите да уведомяват писмено работниците за това колко отпуска им остава. Фактически, при издаването на всяка заповед за отпуск  се отбелязва колко се дава, от кой отпуск, с който разполага работникът, колко се взима, за коя година и как", обясни Симеонов. Той допълни, че остава доволен от отпадането на задължителния до сега график за отпуските.

Позицията на бизнеса по въпроса с уведомяването на синдикатите за извънреден труд на работниците си, предложено от КТ „Подкрепа“, е отново възражение срещу всяко допълнително натоварване на работодателите.

"По сега съществуващите правила по Кодекса на труда удълженото работно време става с консултации със синдикатите. Синдикатите нямат право да възразяват за това, че не са уведомени. Удълженото работно време много често се налага", каза още той. "Например в шивашката индустрия, утре камионът с готовите дрехи трябва да замине, работодателят си е мислил, че ще се справи в срок, но е имало отпуски или болнични и ще се наложи удължено работно време. Представете си, че той ще започне да уведомява този, онзи, четвърти", каза Симеонов.

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" аргументира предложението с факта, че до сега работодателят е трябвало да уведоми Инспекцията по труда когато възнамерява да удължи работното време.

"Не е вярно, че към момента има такъв законов текст. Текстът задължава работодателя да се консултира със синдикатите, ако има такива в предприятието, но не е и да им връчи финалното решение". Към нашето становище сме прикрепили 14 страници решения на Инспекцията по труда, от които става видно, че дори когато синдикатите искат документи, те често не съм им предоставяни в срок от работодателите. Това води до следното изкривяване -месечно и годишно дори има изработени повече часове, отколкото нормативно е позволено. Има случаи, в които част от тези часове не са били заплатени", уточни тя.

"Докато едни работодатели се възползват по този начин и издевателстват над служителите си, осъществяват нелоялна конкуренция, спрямо другите работодатели, които не си позволяват такива волности и заплащат всички дължими възнаграждения", каза Григорова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама