Миков тъгува по бригадирското движение във Фейсбук

15:58, 05 авг 15 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В първите дни на август отбелязваме годишнина, важна за историята на социализма, но и за българската история. Тези дни отбелязваме началото на един емблематичен пример за единството на левите хора с обща цел – организираното бригадирско движение, доказало колко градивни могат да бъдат левите сили. Това написа днес в профила си лидерът на БСП Михаил Миков.

Той обяснява, че за старт на бригадирството се счита строителството на Прохода на Републиката, заради което на 5 август 1946 г. е създадена първата национална бригада.

“Груповият ентусиазъм и позитивното усещане за принадлежност към едно общество, солидарността и физическото усещане за споделена кауза е точно това, което днес липсва все повече в живота на българите», казва Миков.

Инфраструктурни обекти, ж.п. линии, язовири, заводи... цял град – това ражда трудът на този младежки и патриотичен устрем, променил облика на Родината. България от седемдесетте години на миналия век е продукт на усилията и приноса на всички българи в изграждането й.

Миков не крие и носталгията си по соцвремената: „Заслуга на целия ни народ след Втората световна война е онази България със силна индустрия, развито земеделие, балансирано регионално развитие и здраво в демографско отношение общество, без неграмотност и бедност, със социални придобивки и завоевания, които тогава бяха ежедневие, а днес се приемат за популизъм".

"За съжаление, днес ситуацията е съвсем различна. Днес живеем в държава, която е длъжник на своя народ. Живеем сред бедност и несправедливости, които са навсякъде в ежедневието на българите. Ние трябва да променим тази страна и да възстановим връзките между хората и между народа и държавата, да възстановим доверието и солидарността между българите.

Единство в името на обща справедлива кауза, ентусиазъм и солидарност в интерес на цялото общество – това са постиженията на тези две усилия на българската левица. Затова нека отдадем заслужена почит на участниците в бригадирското движение. Тяхното дело не е забравено. Техният пример е актуален и днес с поуката за силата на единството», призовава соцлидерът в заключение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама