Калфин: Работещите на еднодневен договор не губят социални плащания

15:13, 05 авг 15 / Политика 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Въпреки възраженията на бизнеса, Националният съвет за тристранно сътрудничество прие измененията в Наредбата за отпуските. Според промените работодателят се задължава да уведомява писмено всеки работник или служител за размера на платения годишен отпуск, който има право да ползва. Това трябва да се случва най-късно до 31 януари на всяка календарна година.

„Темата е свързана с това при отпадане графика на отпуските, но запазване на 2-годишната давност, както прие паламентът, изискването до края на януари всеки работодател да уведоми работниците колко отпуск им остава и колко от него трябва да се използва, защото ще бъде загубен. Имаше възражения от страна на работодателите, че това е допълнително натоварване. Работодателят е длъжен, когато един работник поиска справка, да я получи“, заяви социалният министър Ивайло Калфин.

Другата промяна, която ядоса бизнеса, но въпреки това беше приета, е свързана с еднодневните трудови договори. След тяхното приемане всеки, който работи на такъв договор в рамките на 90 дни, няма да губи социалните си плащания, заяви Калфин.

„С промяната казваме, че този, който работи на еднодневен договор в рамките на 90 дни, така, както е заложено в Кодекса на труда, не губи правото си на социални плащания. Включително за гарантиран минимален доход, помощи за отопление и т.н. Имаше принципен спор, тъй като това действително е доход, включително един ден работа, но за да може действително да разберат хората смисъла, да се задейства цялото колело и да могат да са спокойни, че за краткосрочна работа няма да загубят социалните си помощи. За момента, ако наистина за 1 ден спираме социалните плащания, няма как да очакваме някой да се хване официално. Ще играем на стражари и апаши. Ще бъдат гонени земеделските фирми и ще се оплакват от натиск“, заяви социалният министър.

Възражение от страна на бизнеса имаше и по отношение на задължението на работодателя да информира предварително синдикалните организации когато има удължено работно време. Това е така, защото той трябва предварително да се консултира с тях, когато има намерение да го удължи. "Отделно синдикалните организации имат правото да изискват всякакви документи, включително и този“, обясни още социалният министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама