Стотици самодейци представят Сливен на събора в Копривщица

14:51, 05 авг 15 / Култура 25 267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 600 самодейци от Сливен ще участват в ХІ Национален събор на българското народно творчество „Копривщица 2015”, който ще се състои от 7 до 9 август, съобщи на редовната пресконференция на общинското ръководство Ваня Шишкова, началник на отдел „Образование, култура и вероизповедания”.

Националният събор на българското народно творчество в Копривщица преминава през два етапа - регионални събори и национален, на който се представят излъчените в предходния етап участници. Сливенските самодейци бяха излъчени от компетентно жури на Регионалния събор, който се състоя на Гергьовден в Кермен.

В тазгодишното издание на националния събор от Сливен на 3-та сцена от 14 до 18 часа ще се представят 12 групи за народни обичаи, 13 певчески групи, 4 танцови състава и двама индивидуални изпълнители. Участниците са от 23 населени места от община Сливен и два колектива от града – певческа група при пенсионерски клуб в кв. Речица и певческата група на Тракийското дружество „Лазар Маджаров”. Общината е осигурила автобуси за участниците в събора.

XI Национален събор на българското народно творчество в Копривщица се провежда на всеки 5 години. На седем традиционни сцени на поляните в местността "Войводенец" и на две допълнителни сцени в самия град ще се изявят певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания, легенди, гатанки и приказки, певчески, инструментални, танцови групи и групи за народни обичаи, изпълняващи български фолклор.

Съборът е под патронажа на генералния директор на ЮНЕСКО - г-жа Ирина Бокова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама