Археолози: Дворец или римски бани лежат под площад "Св. Неделя" (снимки)

14:19, 05 авг 15 / Култура 25 705 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Останки от двореца на император Константин или Сердикийските бани най-вероятно лежат под площад "Св. Неделя" в София, предполагат археолозите, които вече две седмици са на разкопките в северната част на площада в столицата, предаде репортер на София Topnovini.bg.

„Пластовете са със значителна дълбочина от около пет метра. Поради множеството реконструкции на площада обаче една голяма част от пластовете от късните периоди са премахнати и зидове от античната епоха се оказват почти под нивото на площада в северната му част“, обясни д-р Веселка Кацарова от Националния археологически институт към БАН. Според архелога, откритите останки от монументални и мащабни зидове говорят, че е сградата е антична и е преживяла различни периоди на преустройство.

Планира се разкопките в този участък да продължат поне още два месеца. Предположенията за това каква сграда е открита под площада са две - или Константиновия дворец, или Сердикийските терми.

"Това е най-голямата обществена сграда във всеки един град от римската епоха, обществените бани", каза д-р Кацарова.

При разкопките са открити основно монети, прозоречно стъкло и отделни парчета от мраморни облицовки.

Кметът на София Йорданка Фандъкова и заместник-кметът Тодор Чобанов направиха проверка на напредъка на работата по археологическите проучвания на пл. „Света Неделя”.

"Отчетен е 6% ръст на туристите в столицата за първото полугодие, каза столичният кмет.

„Последните данни, които получих от общинското предприятие „Туристическо обслужване“, показват ръст на туристите за първото полугодие в София с около 6%.“ каза Фандъкова и оцени този резултат като много добър на фона на тежката ситуация като цяло за страната.

Фандъкова посочи, че всички усилия на общината за разкриване и показване на културно-историческото наследство дават резултат по отношение на развитието на туризма.

Кметът обясни, че средствата за разкопките са осигурени от програма "Култура" и целта на разкриване на археологическите обекти е София да бъде включена в световното културно наследство на ЮНЕСКО.

„За последните пет години Столичната община е инвестирала 8 млн.лв., а още 16 млн. лева са инвестирани от Министерство на културата“, каза още Йорданка Фандъкова.

Според заместник-кмета на Столичната община Тодор Чобанов, че археолозите са попаднали на една от една от най-големите сгради от римския период в териториите на днешна България.

„Сградата е с фронт от порядъка на 70 метра, което дори по съвременните стандарти я прави една изключително грандиозна сграда. Дебелината на зидовете е над два метра и това показва, че тя е била и доста висока", каза той и добави, че „1500 години под краката ни е стояло едно културно-историческо наследство, което сега получава втори шанс да се появи на бял свят“. Чобанов каза още, че работата по цялостния проект ще отнеме няколко години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама