Работодателите са против да уведомяват служителите писмено за отпуските им

14:17, 05 авг 15 / Политика 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Българската стопанска камара (БСК) и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) са против предложението на КТ "Подкрепа" за това работодателят да уведомява писмено служителите за размера на платения годишен отпуск. Това стана ясно по време на срещата на Националния съвет за тристранно сътрудничество в Мининстерския съвет, предаде репортер на София topnovini.bg.

Предложението на КТ „Подкрепа“ е предвидено в новата Наредба за отпуските и работното време на служителите. Работодателят се задължава да уведомява писмено всеки работник или служител за размера на платения годишен отпуск, който има право да ползва. Това трябва да се случва най-късно до 31 януари на всяка календарна година. От БСК заявиха, че са категорично против.

"Това означава вместо един график достъпен за всички, означава 100 работника, 100 листа, осигуряване всеки да бъде уведомен. Не е редно това. Много други бележки и допълнения, които сме направили са отчетени", посочиха от БСК. 

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че въпросът е много по-голям от това, с което в момента се заседава. Манолов обясни, че се създава практика за всички тези години, откакто сме членове на Европейския съюз, която има много недостатъци при използването на труд. 

От АИКБ също  също не се съгласиха с условието работодателят да уведомява писмено работника за това колко дни му остават от отпуската.  "Трябва да мислим кои норми ще важат за микропредприятията и кои са всички", заявиха те.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама