Държавата закри Дома за медико-социални грижи за деца в Пловдив

13:58, 05 авг 15 25 1199 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Държавата закри Дома за медико-социални грижи за деца в Пловдив, намиращ се на ул. "Георги Раковски" 13. Това стана с постановление на правителството, прието днес. Ще бъдат закрити и домовете в Габрово, Монтана, Пазарджик, Перник, Русе, Търговище и дом "Св. Параскева" в София.

Към 30 юни 2015 година осемте пилотни ДМСГД са подготвени за закриване, като в тях има общо 60 деца, поясниха от пресцентъра на Министерски съвет. За 53 от децата е планирано да бъдат предприети мерки за закрила чрез настаняване в специализираните резидентни услуги към общините. Другите седем деца ще бъдат настанени в семейна среда. На досегашния персонал от домовете е проведено обучение, което им дава възможност за професионална реализация в новите социални услуги.

Постановлението е в изпълнение на Националната стратегия "Визия за деинституционализация на децата в Република България".

Министерството на здравеопазването извърши преструктуриране на тези осем пилотни ДМСГД в комплекси, предоставящи нови, интегрирани, междусекторни услуги, които ще предлагат качествено различен от институционалния модел на грижа за децата. Процесът на преструктуриране се реализира чрез изпълнението на два проекта, финансирани с европейски средства - "ПОСОКА: Семейство" по ОП "Развитие на човешките ресурси 2007-2013" и "Преструктуриране на Домовете за медико-социални грижи за деца от 0 до 3 години" по ОП "Регионално развитие 2007-2013".

Новоизградените услуги ще се управляват от съответните общини съобразно реализираните от тях проекти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама