Закриват осем детски домове

13:56, 05 авг 15 25 388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Домовете за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) в Габрово, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Перник, Русе, Търговище и „Св. Параскева” в София ще бъдат закрити, е решило правителството. За това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Децата там са общо 60 и те ще бъдат настанени в нови комплекси, където качеството ще бъде различно от институционалния модел, обясняват от МС.

За 53 от тях е планирано да бъдат предприети мерки за закрила чрез настаняване в специализираните резидентни услуги към общините. Другите седем деца ще бъдат настанени в семейна среда. На досегашния персонал от домовете е проведено обучение, което им дава възможност за професионална реализация в новите социални услуги, се казва още в съобщението.

Процесът на преструктуриране се реализира чрез изпълнението на два проекта, финансирани с европейски средства - „ПОСОКА: Семейство” по ОП „Развитие на човешките ресурси 2007-2013” и „Преструктуриране на Домовете за медико-социални грижи за деца от 0 до 3 г.” по ОП „Регионално развитие 2007-2013 г.”. Новоизградените услуги ще се управляват от съответните общини съобразно реализираните от тях проекти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама