Закрива се антоновското село Градинка

13:21, 05 авг 15 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По предложение на кмета на община Антоново кабинетът реши намиращото се в нея село Градинка да бъде закрито. Населеното място не отговаря на изискваните от Закона за административно-териториалното устройство на Република България наличие на самостоятелно землище и постоянно живеещо население, информираха от правителствената пресслужба.

Решението за заличаване на селото от картата на община Антоново беше гласувано от общинските съветници на сесията им през месец май. Местния парламент се произнесе общото землище на село Градинка и село Равно село след закриване на населено място село Градинка да стане самостоятелно землище на село Равно село.

Припомняме ви, че в началото на миналата година по същата процедура беше закрито и омуртагското село Железари, след като в него от години не живееше нито един човек.

По пътя на изчезналите вече села са тръгнали още няколко населени места в региона, които от години се обезлюдяват, заради липсата на препитание. В общо 34 от населените места живеят под 50 души. В Антоновско например осем села имат от един до четири жители. В община Омуртаг село Росица има само 16 души, в Поповска най-малкото населено място е село Иванча със своите 29 души, а в Търговищка - село Горна Кабда - с 55 жители.

Най-многобройно е населението на поповското село Кардам, където живеят над 1 500 човека. След него се нарежда Крепча в община Опака с 1 300 жители, Камбурово - в община Омуртаг със своите 1 170 души население и търговищкото село Лиляк, в което живеят 1 1195-ма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама