Мартин Димитров и Петър Славов: Искаме съдът да задължи Радев да разкрие заплатата на Искров

12:59, 05 авг 15 / Политика 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народните представители от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов внесоха жалба до Върховния административен съд (ВАС) срещу отказа на новия гуверньор на БНБ Димитър Радев, да разкрие каква заплата е получавал неговият предшественик Иван Искров.

„По смисъла на Закона за обществена информация Димитър Радев е длъжен да даде достъп на българските граждани до исканата информация предвид огромния обществен интерес“, посочват в своята жалба народните Димитров и Славов.

В средата на миналия месец реформаторите внесоха искане към Димитър Радев за достъп до информацията за заплатите и премиите, които Искров и неговите заместници са получавани, както и да се изясни методиката, по която се определят заплатите на ръководството в БНБ.

„На 30.07 тази година новоизбраният управителен съвет на БНБ обяви публично методиката и размерът на възнагражденията си“, пишат народните представители в иска. „Това посочва, че тази информация, както за новоизбраното, така и за предходното ръководство, има обществен характер и би следвало да бъде предоставена“.

Новият шеф на Централната банка обаче отказа достъп до тази информация. На 30 юли Димитър Радев изпраща отговор на искането на Петър Славов и Мартин Димитров, с което оказва информация за възнаграждението на своя предшественик, а посоченият мотив е, че „същите представляват лични данни, както и поради това, че за посочения от Вас период исканата от Вас информация е била класифицирана като служебна тайна.“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама